ב 7.10 המדינה כולה עברה טלטלה , ואם לדייק עדיין עוברת, שכול שנמצא בכל פינה, דאגה אינסופית , חרדה קיומית ועוד מנעד שלם של דברים שכולנו נאלצים להתמודד איתם.
בנוסף לכל אלו, גיוס המוני למילואים , עסקים לא פעילים , מחסור בכוח אדם ועוד ועוד התמודדויות לא פשוטות.
המציאות הזו מאלצת אותנו לנהל קצת אחרת את עצמנו , את העובדים, את הארגון.
כאשר מדובר בניהול במציאות של לחץ ואי ודאות בעקבות מלחמה, הקונטקסט המורכב משפיע בצורה משמעותית על התהליכים הארגוניים והמנהיגותיים, זה מעמיד אותנו בפני אתגרים רבים אשר דורשים ניהול יעיל וקשוב יותר.
ראשית, יש להתמודד עם לחצים כלכליים , מלחמה יכולה ליצור מציאות שינוי ופגיעה כלכלית , הצורך בניהול חכם של משאבים הופך לרלוונטי ביותר.
שנית, ניהול בסביבה צבאית, מילואים , יכול להיות מאתגר מאוד.
העובדים המגויסים למילואים נמצאים תחת לחץ רב , בין היתר לחץ כלכלי , לחץ “האם מקום העבודה ישמר לי?”
בנוסף, העובדים שלא מגויסים ונמצאים בעבודה בהרבה מן המקרים יעבדו יותר קשה , על מנת “לחפות” על המגויסים למילואים , ולצד זה הראש והלב נמצא לעיתים במקומות אחרים.
אתגרי ניהול אלו ועוד מהם דורשים יכולת להתמודד עם שינויים , למצוא פתרונות יצירתיים, והתמודדות עם מגוון תחומים תוך הבנה מלאה של ההשפעה במצבי לחץ על תהליכים ואנשים.
התמודדות עם ניהול במציאות של לחץ ואי ודאות דורשת גם יכולת אישית לנהל את הלחץ הפנימי, להיות יצירתי וחד עין, ולקבל החלטות כבדות משקל בזמן אמת.
ואחרי שאמרנו את כל זה , איך בכל זאת אפשר להתמודד במצב כזה ולנהל אפקטיבי גם בזמן כזה ?
מצרפת לכם מספר עקרונות ניהול שיוכלו לסייע לכם בעת הזו :
- תכנון והכנה מראש עד כמה שניתן ,מומלץ להכין כמה תרחישים אפשריים לכל סיטואציה ולפתח תכניות עבודה קצרות מועד המתאימות למציאות החדשה .
- מומלץ לחזק את הקשר עם העובדים , ליצור תחושה של “ביחד” ותמיכה תוך כדי השגת מטרות משותפות.
הפעלה גמישה ויצירתית יכולה לסייע להתמודד עם שינויים , להיות מוכנים לשנות תוכניות במהרה ולקבל החלטות בזמן אמת. - לקדם תהליכי קבלת החלטות מהירים ואפקטיביים, מומלץ להקפיד על יציבות בתהליכי קבלת ההחלטות והעברת המידע לעובדים.
- התמקדות בניהול חכם של משאבים ותקציב – זיהוי והתמודדות עם פערים תקציביים והקפדה על יעילות בשימוש במשאבים.
- יש לשמור על קשר פתוח עם צוות העובדים, זה יכול לסייע בהתמודדות של כולם ולהביא לתמיכה רחבה יותר בתהליכי העבודה המשתנים.
- למידה במציאות משתנה, לבצע תהליכי למידה מתמידים שיכולים לסייע בהתמודדות עם מצבים שונים ובהשגת ייעול מתמיד.
ויש לנו גם את העובדים , שכמו שאמרנו בפתיח הם חלק בלתי נפרד ממערך זה, עוברים בעצמם דברים לא פשוטים ועלינו לעזור גם להם ,הן ברמה האישית והן ברמה המקצועית.
תמיכה בעובדים בזמן שכזה היא חיונית לשיפור היכולת הארגונית ולשמירה על הפעילות הארגונית ותחושת השליטה , גם של העובד וגם של הנהלת הארגון.
יצירת תחושה של תמיכה, ומתן שקט נפשי יכולים לשפר את היכולת של העובדים להתמודד עם האתגרים הקשים שעשויים להתעורר במציאות של לחץ ואי ודאות בעקבות המלחמה ובכלל.
הנה מספר דרכים שבהן ניתן לתמוך בעובדים בתקופה זו:
תקשורת פתוחה וסבלנית: יש ליצור סביבה של תקשורת פתוחה, בה עובדים מרגישים חופשיים לשאול שאלות, לבטא דעות ולשתף, תקשורת סבלנית והבנה לגבי עומס הלחץ שעליהם יכולה לשפר את הביצועים שלהם בעת הזו
הצעת סדנאות ייעוץ והכשרה: סדנאות לניהול טוב של לחץ ואי ודאות יכולות לספק כלים ושיטות שיכולות לעזור לעובדים להתמודד עם האתגרים הנובעים ממציאות משתנה .
יצירת סביבת עבודה נוחה: ככל הניתן, הבטיחו תנאי עבודה נוחים יותר, כגון גמישות בשעות עבודה או אפשרויות לעבוד מהבית, זה עשוי להפחית לחץ.
קידום הבנה של תחושות ואמוציות: יצירת סביבה בה ניתן לבטא תחושות ואמוציות יכולה לסייע לעובדים להתמודד עם לחץ ואי ודאות.
מעקב ותמיכה מנהלתית: להציע תמיכה ולעקוב אחרי העובדים, להזכיר להם שיש להם צוות ומערכת תמיכה איכותית.
הקפדה על איזון בין עבודה לחיים אישיים: חשוב לעודד יצירת איזון טוב בין עבודה לחיים אישיים.
בהצלחה ושנדע ימים רגועים יותר